Koottuja ajatuksia

Kiinnostuksen kohteeni politiikassa

Kiinnostuksen asteet ja osaamisen määrä on vaihdellut toki hiukan vuosien mittaan, mutta isoimmat jutut, joista olen kiinnostunut, joihin olen perehtynyt ja joista tykkään puhua ovat aakkosjärjestyksessä:

  • Avoin hallinto
  • Kaupunki- ja liikennesuunnittelu
  • Sosiaaliturva-asiat
  • Vapaa kulttuuri
  • Yksityisyyden suoja

Kuntavaalisivuni 2017

Näkemyksiä lyhyesti

Alle on listattu näkemyksiäni eri asioista (kiitos ideasta Harri Kivistölle). Mikäli haluat tietää lisää jostain kohdasta tai kysäistä jostain asiasta, joka on jäänyt listan ulkopuolelle, voit tehdä sen esimerkiksi kommenteissa. Lista ei siis ole (luultavasti koskaan) lopullinen.

Miksi Piraattipuolue?

Autoilu – Valitettavasti välttämätöntä joillekin ihmisille, ja monet kokevat sen välttämättömyytenä vaikkei se olisikaan. Kaupunkialueilla tulisi kannustaa kävelyyn, pyöräilyyn ja joukkoliikenteen käyttämiseen.

Asevelvollisuus – Palkka-armeija olisi kustannuksiltaan vähintäänkin yhtä suuri. Sisään otettavien tarkempi seulominen ja reservin koon pienentäminen lienee tulevaisuuden tie. Tasa-arvoinen laki tärkeä.

Avioliittolaki – Saa olla sukupuoli- ja vaikka lukumääräneutraalikin. On kokonaan toinen kysymys, tarvitseeko kirkon vihkiä muita kuin mies-naispareja.

Energiankulutus – On lähes mahdotonta saada ihmisiä vähentämään sähkönkulutustaan. Haittoja voi vähentää mm. siirtymällä ympäristöystävällisempiin energiantuottomenetelmiin (ydin, tuuli, aurinko).

Internet – Verkko, jonka avulla voisi saada aikaan paljon hyvää, mikäli vallanpitäjät eivät pelkäisi sitä niin paljon.

Joukkoliikenne – Ks. rautatieliikenne.

Kopiointi – Ideoiden (tai meemien) leviämistapa. Epäkaupallista kopiointia ei tulisi koskaan rajoittaa, mutta tekijälle voitaisiin taata muutamaksi vuodeksi kaupallinen yksinoikeus teokseensa (”tekijänoikeus”).

Koulutus – Yhteiskunnan peruspilareita. Tulisi olla jatkossakin ilmaista kaikille, myös korkeakouluissa.

Kuntaliitokset – Kansalaisten vaikuttamismahdollisuuksista ja palvelujen saatavuudesta tulee pitää huolta liitosten yhteydessä.

Nato – En ole perinteisesti tykännyt. Tärkeää olisi tehdä päätös asiasta pikaisesti, mieluusti kansanäänestyksen kautta.

Patentit – Eivät nykymuodossa kannusta luomaan uutta, vaan rahastamaan vanhalla. Lääkepatentit ovat ongelma etenkin köyhimmissä maissa.

Perustulo – Ainut keino, jolla sosiaaliturvajärjestelmä saadaan uudistettua nyky-yhteiskunnassa toimivaksi ja työntekoon kannustavaksi.

Polkupyöräily – Liikennemuoto ja urheiluharraste. Kannustettava käyttämään kävelyn lisäksi.

Puoluetuki – Avustaa vain jo vallassa olevia puolueita nykymuodossaan. Tuki pitää muodostaa todellisen kannatuksen perusteella, eikä sen mukaan, pääsikö vaaleissa läpi.

Rautatieliikenne – Junaliikenne on ympäristöystävällinen tapa kulkea pidempiä matkoja. Kannustettava käyttämään ja palveluja parannettava. Kilpailu vapautettava pikaisesti.

Sosiaaliturva – Jokaisella on oikeus ihmisarvoiseen elämään. Vaatii yksinkertaistamista mm. perustulon avulla.

Tekijänoikeudet – En olisi lakkauttamassa, mutta nykyiset suoja-ajat ovat tarpeettoman pitkiä. Itse näkisin 10-20 vuotta teoksen luomishetkestä järkevänä maksimipituutena.

Vapaus – Se, jonka ylle kaikki rakentuu.

Ydinvoima – Fissiovoiman jäteongelmien vuoksi pitäisi pikkuhiljaa päästä fuusiovoimaan. Turvallisempaa kuin fossiiliset polttoaineet, mutta huono sopeutumaan kulutuksen muutoksiin. Toriumreaktorit käyttöön!

Yksityisyys – Jokaisen oikeus, oli sitten julkkis tai tavis.

Allekirjoitan suuren osan Piraattipuolueen puolueohjelmasta.

Viimeksi muokkailtu huhtikuussa 2015.