Telttakeskusteluja osa 1: ”Puolueen nimi pitäisi vaihtaa”

Tämä kirjoitus aloittaa sarjan, jossa pohdin laajemmin keskusteluja, joita pääsen käymään kadulla piraattiteltalla (tai vaikka ilmankin sitä). Löydät halutessasi kaikki kirjoitukset telttakeskusteluja-avainsanan alta.

Teidän puolueella on vain yksi ongelma: nimi.

Tämä toteamus toistuu melko usein. Jos englanti taipuu, kannustan lukemaan suoraan Ruotsin piraattipuolueen perustaja Rickard Falkvingen tiivistelmän siitä, miksi puolue on sen niminen kuin onkaan:

 • Ruotsissa kulttuurin jakaminen ja vertaisverkkojen käyttö räjähti käsiin 2000-luvun taitteessa, jolloin perustettiin Antipiratbyrån, Ruotsin tekijänoikeuksien valvontajärjestö.
 • Avoimen kulttuurin aktivistit perustivat vastavoimaksi järjestön nimeltä Piratbyrån. Heitä voimme kiittää mm. The Pirate Bayn perustamisesta.
 • Tavoitteena oli kääntää piraatti-sanan merkitys positiiviseksi, suorastaan progressiiviseksi. Piraatit ajavat tulevaisuutta, jossa yhteiskunta, tieto, taide ja kulttuuri ovat vapaita ja avoimia.
 • Kun Ruotsin tekijänoikeuslainsäädäntöä uudistettiin, oli aika perustaa myös Piratpartiet – ensimmäinen piraattipuolue. Puolue täytyi perustaa, jotta voisi vaikuttaa suoraan myös lainsäädäntöön.

Piratpartiet viettää muuten 10-vuotisjuhliaan 27.8.2016 Tukholmassa.

Mutta onko nimi todella ongelma? Nimi on iskevä ja herättää saman tien keskustelua. Se kertoo saman tien jotain siitä, mikä on piraattien tavoite. Kysyn usein, mikä olisi parempi nimi:

Nimikeskustelussa täytyy muistaa myös se, että olemme osa kansainvälistä piraattiliikettä. Nimen vaihtamiselle pitäisi siis olla suuria syitä. Samalla nimellä on saatu valittua mm. europarlamentaarikkoja ja kunnanvaltuutettuja sekä johdetaan tällä hetkellä valtakunnallisia galluppeja Islannissa. Ei nimi miestä – saatika puoluetta – pahenna.

Uusia nimiä saa toki ehdottaa myös tämän blogauksen kommenteissa! Halutessasi voit myös lukea, miksi olen itse valinnut piraattipuolueen.

 • Yaamboo

  Lisää nimi-ideoita löytyy eräästä puolueen tiedotteesta: http://piraattipuolue.fi/fyysikkopuolue

 • Johannes Kuhmonen

  Teknokraatit olis hyvä nimi. Tietäisi mitä tilaa.

 • Ville Lukka

  Ehdotukseni: Paraatipuolue. Riittävän lähellä pirate sanaa, jotta tunnistaa kansainvälisesti. Paraatipaikalta on suomeksi hyvä tehdä parasta politiikkaa.

 • Piraattipuolue on hyvä nimi kahdesta syystä.

  Ensinnäkin se, että nimi nostattaa joissakin kulmakarvoja ja kylmää hikeä on hyvä, koska piraattipuolue on ensinnäkin asioiden, argumenttien ja ratinaalisuuden liike eikä mikään kiiltokuvapuolue. Provosoivan itseironinen nimi ja imago ei nimenomaan ole peräisin mainostoimistojen ympäripyöreitä ”kaikkea-hyvää-ei-tarkoita-mitään” -latteuksia suoltavilta liukuhihnoilta. Tuleepa mieleen myös eräs kahdeksan vuotta sitten suuressa maailmassa esitetty kysymys: voiko Barak Obama -nimisestä henkilöstä koskaan tulla Yhdysvaltain presidenttiä?

  Nimi liittyy myös auktoriteettiuskon, poliittisen korrektiuden ja sananvapauden*) välimaastoon: eikö ihanteellisin intellektuellinen ilmasto olisi sellainen, jossa asiat riitelisivät keskenään eivätkä ihmiset? Ei asian oleellisuutta ja argumenttien kestävyyttä pitäisi arvioida sen perusteella, minkä näköinen henkilö on tai minkä niminen puolue niitä esittää.

  Asiasisältöjä pitäisi arvioida ilman ulkokuoren muodostamia ennakkoluuloja. Toki tämä on ihmisille ja itse kullekin monesti vaikeaa; kukapa ei joskus olisi väsynyt ja vihainen. Mutta juuri ylevämpien tavoitteiden muistuttamiseen piraattipuolueen nimenä täytyy olla juuri piraattipuolue.